19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPreţuri de şapte centimetri

Preţuri de şapte centimetri

Comercianţii din pieţele Craiovei trebuie să-şi afişeze preţul având toate cifrele de aceeaşi
înălţime, nu au voie să fumeze ori să bea şi nici să utilizeze alte aparate electrice în afară de cântare şi de casele de marcat

 Consiliul Local Craiova a aprobat ieri, în unanimitate, noile regulamente după care se desfăşoară activitatea în pieţele municipiului. Condiţiile impuse pieţarilor sunt drastice, iar sancţiunile pentru nerespectarea obligaţiilor impuse merg până la excluderea din respectiva piaţă a comerciantului.

Firma, la vedere

Regulamentele pieţelor craiovene impun vânzătorilor să afişeze preţurile într-un mod în care să nu-i mai inducă în eroare pe cumpărători, stipulând că „toate cifrele, inclusiv cele de după virgulă, trebuie să aibă aceeaşi înălţime, de cel puţin 7 cm“. Comercianţii – fie ei persoane fizice sau juridice – sunt obligaţi să-şi afişeze numele sau denumirea la loc vizibil. Ei trebuie să aibă în permanenţă la punctul de comercializare, pentru un eventual control, atât contractul de închiriere a mesei, cât şi chitanţele care să ateste plata la zi a taxelor pentru mesele deţinute. „În vederea eliminării speculanţilor, se interzice cu desăvârşire subînchirierea totală sau parţială a meselor. Cei pe care îi prindem că şi-au subînchiriat masa vor fi daţi afară din piaţă“, a precizat ieri, după şedinţa de consiliu, Bogdan Apostol, director al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Halatul, unde e halatul?

Alte reguli restricţionează vânzarea în afara spaţiului închiriat. Astfel, comercianţii nu mai au voie să expună marfa în faţa tarabei, să vândă produse pe trotuare sau căi de acces, ori pe aleile dintre mese. Mai mult, vânzătorii nu au voie să bea şi nici măcar să fumeze în timp ce se află la standul propriu, ci, pentru a fuma, trebuie să închidă sau să lase pe altcineva în loc şi să meargă în spaţiile special amenajate.
Reprezentanţii agenţilor economici au obligaţia ca, în timp ce vând în piaţă, să poarte halate verzi inscripţionate cu denumirea agentului economic. „Această obligaţie vine în sprijinul clienţilor şi într-un alt mod: cumpărătorii pot să-i deosebească pe ţăranii care-şi vând propriile produse de cei care nu le produc, ci doar le vând“, a precizat directorul Apostol.
Tot prin regulament, este interzisă utilizarea în piaţă a oricărui aparat electric, electronic şi electrocasnic, cu excepţia cântarelor şi a caselor de marcat. Ca atare, pieţarii nu au voie, spre exemplu, să asculte muzică şi nici să utilizeze aparate electrice de încălzire pe timpul iernii.

Cazier pentru pieţari

Prin regulamentele aprobate ieri, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL introduce „cazierul pieţarilor“. Acesta este un registru în care se contabilizează toate abaterile de la regulament. Pentru fiecare abatere, comerciantul primeşte între unu şi cinci puncte, iar atunci când acumulează cinci puncte într-un termen de un an va fi dat afară din piaţa respectivă, contractul fiindu-i reziliat.
Printre abaterile uşoare, sancţionate doar cu un punct de penalizare, se numără neafişarea preţurilor în mod vizibil, lipsa curăţeniei, neinscripţionarea denumirii sau a numelui comerciantului, nepurtarea halatului ori fumatul la locul de muncă.
Refuzul de a prezenta documentele pentru control se sancţionează cu două puncte de penalizare, la fel şi expunerea sau comercializarea mărfii în afara spaţiului închiriat. Cu trei puncte este sancţionat, spre exemplu, comerciantul care îşi insultă clientul, iar maximul de cinci puncte îl primeşte din start cel care îşi subînchiriază masa.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII